UUTISKIRJE 2/24

20.7.2024

Moi kanssaviljelijät!

Palstojen talkoot vietettiin toukokuussa iloisissa tunnelmissa.

Väkeä oli mukavasti paikalla. Sää suosi ja yhdessä saimme nauttia talkootarjoiluista. Seuraavat talkoot pidetään syksyllä, seuraa ilmoittelua. Tervetuloa taas pitämään huolta yhteisistä viljelypalstoista.

Yhteisestä kompostista saa hakea multaa. Mutta on hyvä muistaa, että tässä mullassa voi olla itämiskykyisiä rikkaruohon siemeniä. Iso komposti ei välttämättä pääse lämpenemään niin että se tuhoaisi kaikki rikkaruohon siemenet.

 

Espanjansiruetanoita on taas nähty. Yhdistys on aiemmin levittänyt luomuviljelyyn hyväksyttyä Ferramol-torjunta-ainetta. Espanjansiruetanat tulee lopettaa nopeasti, joko leikkaamalla pään saksilla sarvien välistä pitkittäin tai murskaamalla pään kivellä. Lain mukaan millekään eläimelle ei saa aiheuttaa tarpeetonta kärsimystä. Ukkoetanat erottaa espanjansiruetanoista siten, että ukkoetanalla on hengitysaukko kilven takaosassa ja sillä on harja joka kulkee pitkin selkää. Espanjansiruetanalla hengitysaukko on kilven etuosassa ja ei harjaa lainkaan. Lisää tietoa ja kuvia löytyy:

https://vieraslajit.fi/lajit/MX.52801 ja https://yle.fi/aihe/artikkeli/2019/08/03/tunnistatko-espanjansiruetanan-tama-nilviainen-rouskuttaa-puutarhasi-ja

 

Yhdistys haluaa muistuttaa, että pensaat tulee istuttaa 120 cm palstan rajasta. Palstoille ei voi myöskään istuttaa puuvartisia koristekasveja. Tarkemmat Helsingin kaupungin viljelyohjeet löytyvät yhdistyksen nettisivuilta: Jäsenille -> Palstan käyttö- ja hoito-ohjeet. Huolehdi myös, ettei palstallasi kasva vieraslajeja. Lista vieraslajeista löytyy mm. yhdistyksen sivuilta: Jäsenille -> Vieraslajit. Ojien viereisillä palstoilla kannattaa pitäähuoli, ettei tavarat päädy ojaan. Kaupunki siivoaa ojia ja tavarat siellä voivat päätyä heidän toimesta vahingossa roskiin.

 

Jos vuokrasopimuksen tehneen viljelijän kanssa viljelee samaa palstaa joku muu, hänen on mahdollista tehdä kanssaviljelijäsopimus. Lue tästä lisää nettisivuilta kohdasta Yhdistys -> Jäsenyys.

 

Elokuussa 2023 on yhdistyksen Facebook-sivulle ”Maunulanpuiston Palstaviljelijät” postattu polkujen kunnostamisesta, sen kommenteissa on mainio video siitä, miten polku kunnostetaan. Pitäkäähän polut kunnossa oman palstanne kohdalta.

 

Huh, olipas siinä taas asiaa. Ensi kerralla taas sitten jotain muuta. Toivotamme kaikille oikein ihanaa viljelykesää ja mieluista satoa! Nautitaan auringosta ja sateesta tasapuolisesti.

 

Karsina herneiden

Auringon sateessa

Viikset värähtää